Elke nieuwsbrief gaan we een lekker gezond recept delen, voor diegene die ook een gezond recept weet mag je deze met ons delen en wie weet wordt deze in de Nieuwsbrief gedeeld……
Recept: Oma’s appeltaart
Benodigdheden:
- 500 g havermeel
- 250 g roomboter
- bakpoeder voor 500 g meel of 2 tl wijnsteenbakpoeder
- 150 g suiker + 2 eetlepels
- 3 eieren
- 1 kg appels
- 3 tl kaneel(mag ook iets meer)
- 100 g havermout
- 75 g walnoten
- 75 g pecannoten
- 250 g rozijn
- snufje zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200° graden.
- Snijd 250 g boter in kleine blokje en meng met 2 hele eieren in de keukenmachine.
- Meng het havermeel, de bakpoeder, een snufje zout en 150 g suiker goed door elkaar en voeg de boter met ei toe. Goed kneden tot een mooi smeuïg deeg wat niet aan je handen blijft kleven. Waarschijnlijk moet je wat water toevoegen om dit te bereiken. Wikkel in folie en leg in de koelkast te rusten.
- Schil de appels samen met 250 g rozijnen, 3 theelepels kaneelpoeder, 2 eetlepels suiker goed door elkaar. Heb je vanille poeder in huis meng dan hier ook wat van door.
- Hak de noten met een groot mes fijn en meng, samen met de havermout door het appelmengsel.
- Vet het bakblik in met roomboter.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en haal het deeg uit de koelkast.
- Kneed het deeg nog een keer goed door en bekleed de bodem en zijkanten van het bakblik ermee. De zijkanten kun je lekker hoog maken, tot aan de bovenkant. Houd een kwart van het deeg over voor de decoratie.
- Verdeel het appelmengsel over het bakblik en vouw de zijkanten van het deeg naar binnen toe, een beetje over het appelmengsel heen.
- Rol het over gebleven deeg dun uit en snijd mooie dunne reepjes die je in je favoriete motief ter decoratie over de taart heen legt.
- Kwast nu de reepjes en de zijkanten in met een geklutst ei. Zo worden die mooi bruin en krokant.
- Zet in de oven op 175 graden ca. 1 uur tot 5 kwartier.
- Evt. serveren met een lekker toef slagroom of poedersuiker.
Geniet!