Elke nieuwsbrief gaan we een lekker gezond recept delen, voor diegene die ook een gezond recept weet mag je deze met ons delen en wie weet wordt deze in de Nieuwsbrief gedeeld……
Recept: Pompoensoep
Het oogsten is al even aan de gang en de pompoenen groeien goed, dit recept van Pompoensoep is een genot om te eten. Mocht je de soep willen wekken dan moet je er geen melkproduct in doen, dit kun je later toevoegen bij het opwarmen.
Benodigdheden:
- 1 flinke pompoen
- 1 grote bataat
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 1,5 l. (gekookt) water (of lekkerder nog; zelfgemaakte bouillon)
- 200-250 ml. kokosmelk (of mix kokosmelk met room voor een vollere smaak)
- 2 sinaasappelen, uitgeperst stukje gember, fijngehakt
- 1 tl. (verse) kurkuma (geelwortel)
- 1 tl. 5-spice poeder
- 1 tl. nootmuskaat stukje foelie kokosolie klont rauwe boter (optioneel) zout en peper naar smaak500 g havermeel
Bereiding:
- Ik maak de soep, in twee delen. Hiervoor snij ik de pompoen (zaadjes even verwijderen) en de bataat in repen en leg deze een uurtje in een voorverwarmde oven op 180C. Dat kun je ook doen, scheelt een hoop ergernis met het snijden van de pompoen (wellicht de reden dat ik er niet zo dol op ben), of je schilt alles, snijd het in blokjes en kookt het op de conventionele manier (dan alvast in de 1,5 l. water), it’s up to you.
- Als je mijn recept volgt dan liggen nu je pompoen en bataat in de oven en heb jij tijd om de uien te snipperen. Vervolgens fruit je ze aan in wat kokosolie, hier hoef je niet zuinig mee te doen, twee flinke eetlepels is wel zo lekker. Pers de knoflook uit en voeg deze samen met de gehakte gember en specerijen toe.
- Wanneer de pompoen en bataat zacht zijn kun je het vruchtvlees van de schillen afschrapen en toevoegen aan het gefruite uimengsel. Plet het geheel even goed met een lepel zodat je soort van gladde puree krijgt, voeg vervolgens het gekookte water toe en roer goed door.
- Voeg vervolgens de kokosmelk en het sinaasappelsap toe, maar proef halverwege even, wellicht heb je niet alle kokosmelk en/of sap nodig (afhankelijk van jouw smaak).
- Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog wat extra nootmuskaat toe. Ik voeg altijd nog een flinke klont rauwe boter toe, dat doet echt wat met je soep, maar dat kun je achterwege laten. Vervolgens pureer ik de soep altijd nog even met de staafmixer.
- Lekker om erbij te garneren is (schapen/geiten-) feta en wat geschaafde amandelen (dan krijg je toch nog wat eiwitten binnen).
Geniet!